logo-fonpc

Email

office@fonpc.ro

Telefon

0753 012 866 / 0753 012 896

Violenţa asupra copiilor instituţionalizaţi: o problemă naţională

Comunicate de presa

Dezbaterea s-a desfaşurat în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului organizat pentru al cincilea an consecutiv de către Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, vizând marcarea datei de 20 noiembrie, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.

Dezbaterea a pornit de la cazurile semnalate tot mai frecvent de mass-media privind abuzurile asupra copiilor instituţionalizaţi şi nu numai. Conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţie (ANPDCA), în 2013, peste 12.000 de copii au fost victime ale unei forme de abuz, mergând până la violenţă extremă, din care doar 45 au fost semnalate în instituţii de protecţie a copilului. Participanţii la dezbatere au exprimat un punct de vedere comun şi anume că indiferent de cifrele raportate, acestea nu reflectă realitatea. Societatea manifestă un nivel ridicat de toleranţă la violenţă, iar consecinţa directă a acestui fapt este neraportarea abuzurilor. În plus, centrele rezidenţiale sunt instituţii închise, izolate, beneficiind de un control extern redus.

În instituţii nu poate să pătrundă oricine. Problemele copiilor instituţionalizaţi ţin de violenţă precum şi de faptul că sunt transferaţi prin sistem. Alteori, excluderea din centrul de plasament se produce când aceştia nu sunt pregătiţi. Există îngrijitori care comit abuzuri, aşa cum există şi îngrijitori care sună pentru a sesiza abuzurile.”, a declarat Cătălina Florea, director executiv Asociaţia Telefonul Copilului. „Din pacate, telefonul copilului este puţin cunoscut şi prezent în instituţii, şi deci puţin accesibil copiilor victime ale abuzurilor în situaţii limită”.

Reprezentanţii ANPDCA au susţinut că în acest moment aşteaptă avizul Ministerului Muncii pe “Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020”. “Ne dorim să avem copii sănătoşi şi educaţi dar şi mai puţine abuzuri asupra copiilor. Am lucrat extins cu toate structurile guvernamentale şi neguvernamentale, am ţinut cont de recomandările Comisiei Europene. Ne dorim să avem o abordare integrată, să nu mai lucrăm separat pentru violenţa în familie, traficul de persoane, ori violenţa sexuală.” a declarat Simona Oproiu, şef serviciu ANPDCA.“Violenţa este o formă extremă a abuzului, dar şi o formă extremă de exprimare a neglijenţei. Pentru a găsi solutii la prevenirea abuzului şi violenţei trebuie să stabilim ce anume defineşte concret cele două concepte. În ultimii 5 ani am avut două cazuri de condamnări pentru copii torturaţi sau ucişi de asistenţi maternali. Sunt două cazuri fără precedent care nu au antrenat măsuri legislative drastice. Violenţa din centrele de plasament apare de la îngrijitor la copii, dar şi între copii. Sunt necesare măsuri legislative drastice care să atragă atenţia asupra problemei copiilor din centrele de plasament.” a declarat Bogdan Simion, Preşedinte Onorific Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), director executiv SERA.

FONPC solicită tuturor actorilor politici şi guvernamentali să conştientizeze şi să prioritizeze investiţia într-un plan naţional pentru bunăstarea copilului prin alocarea de resurse în sectorul de protecţie a copilului, educaţie şi sănătate. Totodată este necesară alocarea de resurse şi consolidarea serviciilor de monitorizare, prevenire şi intervenţie, precum şi punerea în aplicare a pachetului legislativ deja existent.

FONPC pledează pentru înfiinţarea unei instituţii distincte cu rol în monitorizarea, promovarea şi protecţia drepturilor copilului, un Comisar pentru Drepturile Copilului în România, precum si monitorizarea aplicarii corecte a legislatiei vizand protectia Drepturilor Copilului si a functionarii efective a mecanismelor prevazute de legislatie. În prezent, abuzurile asupra copiilor pot fi semnalate Avocatului Poporului, prin Departamentul pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, dar şi Asociaţiei Telefonul Copilului 116111 – număr unic european.

La dezbatere au participat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie,  Avocatului Copilului – Adjunctul Avocatului Poporului, UNICEF România, Asociaţiei Telefonului Copilului, Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil, pecum şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de prezenţa mass mediei.

Pentru mai multe informații, vă invităm să contactați Federatia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) la telefon: +40 753 01 28 66, +40 753 01 28 96, fax: +4 021 326 84 58, e-mail:office@fonpc.ro, website: www.fonpc.ro. Persoană de contact: Roxana Ogrendil, Director Executiv FONPC, e-mail: roxana.ogrendil@fonpc.ro

Te-ar putea interesa și...

Distribuie