Reprezentanții ONG-urilor prezente și-au exprimat îngrijorarea asupra lipsei de afirmare a voinței politice de pune copilul în centrul politicilor. În ultimii ani copilul și copilăria nu au constituit o prioritate a factorilor de decizie, în ciuda statisticilor populaționale negative, a evoluției numărului de copii lipsiți de grija părintească, calității vieții copiilor și a statisticilor din ce în ce mai îngrijorătoare referitor la serviciile de sănătate și educație.
Lipsa de viziune a politică a instituțiilor statului și firava colaborare cu societatea civilă duce la imposibilitatea înțelegerii de către comunitățile locale a investiției în copil ca cetățeni cu drepturi depline.
ONG-urile au subliniat excelenta colaborare cu recent înființata Autoritate Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), atrăgând totodată atenția asupra faptului că abordarea integrată a drepturilor copilului înseamnă implicarea coordonată a mult mai multor instituții ale statului (incluzând educația, sănătatea, justiția) în parteneriat cu societatea civilă.
Prezentă la deschiderea evenimentului, dna. Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a declarat: „Tot ceea ce ANPDCA a realizat în primul an dupa ce a fost reînființată, se datorează în mare măsură FONPC și membrilor sai. Subliniez în mod special contribuția dumneavoastră la finalizarea Strategiei Naționale privind Drepturile copilului pentru perioada 2014-2020. FONPC este membru in Consiliul National de Coordonare al Autorității.Trebuie să precizez că orice document a elaborat Autoritatea de când s-a reînființat, a fost lucrat împreună cu reprezentanți ai societății civile și contăm în continuare pe aceeasi bună colaborare. In perioada următoare vom lucra împreună, pentru ca Autoritatea a transmis deja spre finanțare din POCU 2014-2020 două proiecte sistemice care privesc dezvoltarea serviciilor sociale pentru copii, odată aprobate aceste proiecte vor fi dezvoltate în parteneriat cu ONG-urile ”.Reprezentantul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, dna. Ștefania Andersen a subliniat rolul de partener strategic al FONPC în demersurile FDSC de a îmbunătăți cadrul legislativ aplicabil organizațiilor neguvernamentale și serviciilor sociale.
HHC România, de asemenea partener strategic al Federației a tinut să sublinieze, prin reprezentantul său dl. Otto Sestac, prezent la întâlnire, demersurile comune pe care HHC România și FONPC, alături de alte organizații neguvernamentale din domeniul protecției drepturilor copilului, le-au făcut pentru monitorizarea respectării drepturilor copilului în România și pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și procedural pentru serviciile sociale pentru copii. Dl. Sestac a precizat că HHC România va continua parteneriatul cu Federația și cu autoritățile guvernamentale pentru îmbunătățirea situatiei copiilor și pentru închiderea instituțiilor, militând împreună cu FONPC pentru închiderea tuturor instituțiilor de îngrijire de tip vechi și pentru bunăstarea copiilor din România.
Adunarea Generală a FONPC și-a ales noul Consiliu Director pentru următorii doi ani: Bogdan Simion –Președinte; Elena Tudorache și Simona Czudar – Vicepreședinți; Diana Cristea, Monica Stanciu, Liliana Roșu, Ramona Gotezman, Jean Baptiste Odobeștianu, Cristian Roșu – membri. Daniela Buzducea a fost aleasă Președinte de Onoare al FONPC.
Credem cu putere că singurul mod de a crea o societate incluzivă, sigură și prosperă este acela de a prioritiza investițiile în copil și familie, de a coordona coerent politicile în domeniile social, educație, sănătate, justiție și de a oferi resurse comunităților locale. Nu în ultimul rând cei prezenți la Adunarea Generală au atras atenția asupra ambiguității și chiar pericolului introducerii de către Ministerul Muncii a agenților comerciali ca prestatori de servicii sociale în condițiile în care organizațiile non-profit încă nu beneficiează de recunoaștere, finațare și statut bine definit din partea autorităților statului.
Director executiv : Călin Mihai Pop