logo-fonpc

Email

office@fonpc.ro

Telefon

0753 012 866 / 0753 012 896

FONPC susţine înfiinţarea Avocatului Copilului în România

Stiri

În România, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), doar în primele şase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin includerea copiilor în sistemul de protectie speciala de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 erau inregistrate 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii era situat sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului, în cadrul familiei, sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau în comiterea unei infracţiuni. Proiectul de act normativ prezentat marţi în Parlament, de Ziua Internaţională a Femeii, pune în prim plan interesul superior al copilului şi prevede ca Avocatul Copilului să desfăşoare acţiuni prevăzute de lege chiar şi din oficiu în cazul încălcării drepturilor sau intereselor copilului, să acorde protecţie şi la cererea copilului, fără acordul părinţilor sau reprezentanţilor legali. Drepturile copilului sunt încălcate zilnic acasă, la şcoală, in spitale, în societate in general, fără să ştim exact care este stadiul real al implementării Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului.

România are nevoie de o nouă instituţie, Avocatul Copilului, care să asigure un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului şi care să apere interesul superior al copilului, uneori chiar de abuzurile statului.

Iniţiativa promovată ieri, 8 Martie 2016, în Parlamentul României este susţinută şi de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), alături de un grup de parlamentari şi de alţi actori ai societăţii civile. Prin acest proiect se doreşte ca Avocatul Copilului să fie o autoritate independentă care să promoveze drepturile copilului aşa cum sunt ele definite prin lege, care să poată fi sesizată şi cu aspecte privind încălcarea drepturilor copilului de către persoane private, iar activitatea lui va trebui prezentată anual Parlamentului.

Te-ar putea interesa și...

Distribuie