Vineri 3 iunie a.c, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București a fost inaugurată oficial sala specializată în audierea minorilor victime și/sau martori a unor forme de violență – abuz sexual, fizic, emoțional, neglijare, exploatare, trafic, precum și în audierea minorilor în conflict cu legea.
Sala specializată pentru audierea minorilor a fost amenjată în cadrul proiectului «AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România !» cu sprijinul financiar și tehnic al Asociației Federative „La Voix de l’Enfant”,Ambasadei Franței în România și Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Referitor la situația actuală a copiilor victime și autori, domnul Bogdan Simion, Președinte Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a afirmat:«(…) Cifrele pe infracționalitate, în special cele care ne interesează pe noi, respectiv cele care implică copilul, au o evoluție îngrijorătoare în ultima vreme şi premisele infracționalității le găsim peste tot în statistici. Statisticile României, sărace uneori, totuși ne spun foarte mult: 51 la sută din copiii României trăiesc în sărăcie, cu 38,1 la sută în sărăcie extremă, este o premisă evidentă de infracţionalitate. 170.000 de copii, în 2012, de vârstă şcolară care nu erau înscrişi la şcoală, evident că sunt o premisă de infracţionalitate. 13.500 de copii victime ale abuzului fizic, emoţional, sexual, al neglijenţei şi exploatării, datele comunicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în 2015, iarăşi ne duc către aceste rezultate. Consiliul Superior al Magistraturii spunea că 20.000 de copii au fost trimişi în judecată în ultimii cinci ani, 15.000 dintre ei au fost condamnaţi. Victimă sau agresor, până la urmă rămâne un copil. Camera de audiere este un loc de întâlnire. Lăsând la o parte tehnologia extrem de importantă, lăsând la o parte spaţiul, este un loc de întâlnire între asistentul social, poliţist, jandarm, procuror, judecător, avocat şi cred că această echipă trebuie să se întâlnească ca să se aplece asupra copilului. Până la urmă, copilul asupra căruia ne aplecăm este viitorul corect sau incorect al României. Întrebarea este dacă cu trei flori (adică cele trei camere de audiere minori din ţară – n.r.) avem o primăvară în România. Trei flori înseamnă o cameră de audiere la Craiova, una la Cluj şi cea de la Bucureşti».