logo-fonpc

Email

office@fonpc.ro

Telefon

0753 012 866 / 0753 012 896

FONPC – Cere Respectarea Drepturilor Copiilor Din Constanta Ce Urmeaza A Fi Audiati

Stiri

FONPC militează pentru audierea copiilor în săli specializate pentru audierea minorilor, un loc special în care echipa de anchetă (procurori, polițiști, psihologi și alți specialiști) trebuie să găsească echilibrul între a nu forța un copil să-și retrăiască trauma și a obține de la victimă adevărul necesar pentru ca autorul să nu rămână nepedepsit.

Sala de audiere pentru minori este un dispozitiv care, pe de o parte, este conceput pentru a proteja copilul de riscul unei re-traumatizări, pe de altă parte, va ajuta la identificarea cu acuratețe a informațiilor necesare procedurii judiciare.

Audierea unui minor trebuie să pornească de la nevoile și mai ales de la trăirile unui copil care a trecut prin experiențe traumatizante de viață și să țină cont de nivelul de dezvoltare a copilului. Profesioniştii care lucrează cu copiii şi care vin în contact cu acesta pe parcursul audierii ar trebui să beneficieze de o formare specializată în domeniul psihologiei și al dezoltării copilului. De asemenea, trebuie încurajată colaborarea dintre diferite categorii de specialişti care lucrează cu copiii. În ceea ce prioveşte asigurarea protecţiei copiilor implicaţi în procedurile judiciare, se impune folosirea mai bună a tehnologiei, în cazurile de audierea minorilor, pentru a preveni o victimizare secundară a copilului cauzată de contactul cu făptuitorul şi rudele acestuia.

Judecătorii din Constanța poate apela la sprijinul echipei din București și pot apela la metodele oferite de cadrul legal, pentru a proteja copiii de abuzuri și revictimizare.

Proiectul «AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România !», implementat în România din 2012, își propunesă îmbunătățească cadrul legal și practicile existente în România în ceea ce privește instrumentarea cauzelor cu minori, în vederea realizării unei justiții conform standardelor europene și internaționale în materie de justiție în respectul Drepturilor Copilului.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați: FONPC, Daniela Gheorghe, Director Executiv, Cristina Iova, Manager proiect

Tel/Fax. (021) 326 84 58, 0753 012 866, 0753 012 896, www.fonpc.roFONPC cere în cazul copiilor de la Constanța să fie identificate soluţii procedurale şi  mecanisme de cooperare pentru a reduce durata proceselor şi pentru a evita audieri repetate ale copilului şi care nu sunt necesare pe parcursul procedurilor. Folosirea unei săli special amenajate pentru copii permite înregistrarea audierii unui copil, astfel încât anchetatorul poate să surprindă anumite aspecte care i-au scăpat în timpul audierii şi toate acestea fără a supune copilul unei noi audieri şi uneio activităţi stresante pentru el.

Camera de audiere este un loc de întâlnire. Lăsând la o parte tehnologia extrem de importantă, lăsând la o parte spaţiul, este un loc de întâlnire între asistentul social, psiholog, poliţist, procuror, judecător, avocat şi credem că această echipă trebuie să se întâlnească ca să se aplece asupra copilului.

Supunerea copilului la audieri repetate este un abuz și o încălcare gravă a drepturilor copilului.

Săli de audiere a minorilor au fost amenajate de FONPC în cadrul proiectului «AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România !» cu sprijinul financiar și tehnic al Asociației Federative „La Voix de l’Enfant”, Ambasadei Franței în România și Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Primele două săli au fost amenajate în 2014, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județele Dolj și Cluj, a treia fost inaugurantă în luna iunie la București în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Au fost organizate în cadrul proiectului, pentru profesioniștii din domeniul justiției, poliției și asistenței sociale/protecția copilului, primele sesiuni de formare pluridisciplinare în tehnici de audiere a minorilor.

Proiectul este implementat în baza unui Protocol de colaborare inter-instituțional semnat, în prezent, de următoarele instituții: FONPC, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public- Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice -Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA),Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Generală a Poliției Municipiului București, Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Asociația Federativă „La Voix de l’Enfant” și Ambasada Franței în România.

Te-ar putea interesa și...

Distribuie