Pornind de la situația reală a copiilor victime a abuzurilor, a copiilor din sistemul de protecție și a celor care intră în procedurile sistemului de justiție și al poliției, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC a organizat o sesiune de formare de formatori în aplicarea Protocolului de interviu NICHD pentru audierea minorilor victime ale violenței. Evenimentul a fost organizat la București, 23-29 noiembrie 2016, cu sprijinul Ambasadei Canadei și Ambasadei Franței în România în cadrul proiectului „Model de intervenție multidisciplinară și intersectorială pentru un răspuns coordonat și eficient la nevoile copiilor victime ale violenței în familie”.
România se numără printre țările în care legislația privind protecția copilului și audierea sa sunt la un nivel ridicat, însă aplicarea legii este încă un vis. Dovada o reprezintă cazurile deja cunoscute, în care minorii sunt abuzați tocmai de cei care ar trebui să le apere interesele. Un astfel de exemplu îl constituie cazul minorilor din Constanța, de la grădinița Micul Regat. Este vorba despre dosarul în care mai multe cadre didactice, inclusiv directoarea, sunt judecate pentru că au agresat copiii, însă judecătorul refuză să audieze copilașii în sala de audiere și insistă să pună copiii într-o sală de judecată, în public, în același spațiu cu abuzatorii. Din păcate acest caz, care a început în 2014, nu este singular. Viciile de procedură și abuzul minorilor în cadrul sistemului judiciar sau cel de poliție sunt destul de frecvente.
Pentru a veni în sprijinul profesioniștilor care lucrează direct cu copilul victimă, FONPC a organizat o formare în care profesioniștii din Cluj, Dolj și București au avut șansa să lucreze cu doi formatori, experți în evaluarea și audierea copilului. Este vorba despre doctorul Jean Marc Ben Kemoun, medic pedopsihiatru, medic legist, coordonatorul Unității Medico –Judiciare Yvelines (sală de audiere minori victime), Franța și profesorul Mireille Cyr, doctor în psihologie și profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din Montreal de peste 25 de ani, Director al Centrului de Cercetare interdisciplinară privind problemele maritale și agresiunea sexuală (CRIPCAS), co-titulară a Catedrei interuniversitare Fundația Marie-Vincent.
Cei doi profesori, împreună cu psihologi, procurori și polițiști din cele două județe și București, au lucrat împreună la realizarea unui Protocolului de interviu pentru copiii victime ale violenței, după modelul Protocolului NICHD. Acest protocol de interviu va deveni o procedură de lucru standard pentru toți profesioniștii (echipele multidisciplinare și interinstituționale) care utilizează tehnica intervievării/audierii pentru obținerea de informații în diverse scopuri (evaluarea situației și identificării nevoilor copilului în vederea stabilirii planului de servicii sociale care îi vor fi furnizate, investigarea cazului, decizia instanței cu privire la cazul copilului și eficientizarea managementului de caz).
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj (DGASPC Dolj), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC Cluj), Fundația Terre des hommes în România(Tdh), Fundația Internațională pentru Copil şi Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu” (FICF), Asociația Femeilor Împotriva Violenţei – ARTEMIS, derulează proiectul „Model de intervenţie multidisciplinară şi intersectorială pentru un răspuns coordonat şi eficient la nevoile copiilor victime ale violenţei în familie”.