logo-fonpc

Email

office@fonpc.ro

Telefon

0753 012 866 / 0753 012 896

Agenda 2030 pentru copii: Soluțiile Summit-ului pentru stoparea violenței împotriva copiilor”

Stiri

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC va participa în perioada 14 – 15 februarie 2018 la Summit-ul ”Agenda 2030 pentru copii: Soluțiile Summit-ului pentru stoparea violenței împotriva copiilor”. Acest eveniment este organizat de către Guvernul Suediei, împreună cu Parteneriatului Global ”Opriți violența împotriva copiilor!” și Alianța Globală ”We PROTECT”. Summit-ul va aduce împreună membrii ai Guvernelor din întreaga Lume, reprezentanți ai Națiunilor Unite, societatea civilă, sectorul privat, fundații partenere, mediul academic și desigur, copii. Toți cei prezenți la Summit vor participa la dezbateri și vor căuta soluții pentru protecția copilului împotriva oricărei forme de violență.

Daniela Buzducea, Vice-Președinte al FONPC și Director al Fundației World Vision România, reprezintă la acest Summit societatea civilă din România. În urma consultărilor cu ONG-urile membre ale FONPC și a consultării copiilor, Vice-președinta FONPC va prezenta principalele probleme cu care se confruntă țara noastră, dar și o serie de recomandări pe care societatea civilă și copiii le propun.

  1. Legislația actuală pentru protecția drepturilor copilului este încă departe de a fi complet implementată. În prea multe situații, nu este clar care este capacitatea statului de a răspunde nevoilor specifice ale copiilor victime ale violenței. De aceea, considerăm că este important să existe un instrument de asigurare a transparenței cu privire la gradul de implementare a legislației și a strategiilor adoptate. Un astfel de instrument, denumit Indexul pentru protecția copilului a fost creat deja, cu sprijinul FONPC, și oferă informații vitale cu privire la prioritățile de creștere a capacitații sistemului de protecție a copilului, astfel încât copiii să fie cu adevărat protejați, în conformitate cu cerințele Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, pe care statul român a ratificat-o.
  1. Există consens în privința lipsei de informații cu privire la violența asupra copilului, atât la nivelul opiniei publice, cât și în ceea ce-i privește pe profesioniștii care ar trebui să-și asume responsabilitatea raportării cazurilor de abuz pe care le întâlnesc. Consideram că, este extrem de important ca la nivel național să se deruleze campanii de conștientizare a efectelor violenței asupra copiilor și că, autoritățile centrale, în parteneriat cu ONG-urile și televiziunea națională, ar trebui să difuzeze conținut cu privire la educația pozitivă, cu accent pe soluții și nu pe probleme. De asemenea, este nevoie de încheierea unui protocol între instituțiile statului la nivel central și local, care să promoveze un sistem unitar de raportare a cazurilor de violență și mai ales, o metodologie unitară de intervenție, astfel încât fiecare instituție să-și cunoască responsabilitățile privind prevenirea și stoparea violenței împotriva copilului.
  1. Din păcate, Romania nu a reușit sa dezvolte servicii reale de prevenire a riscului de abuz, neglijare și exploatare a copiilor. Considerăm că este imperativă dezvoltarea serviciilor comunitare, care să desfășoare programe de educație parentală, campanii de conștientizare, depistare și intervenție timpurie, etc. România are nevoie de profesioniști formați și motivați pentru a sprijini copiii victime ale abuzurilor și familiile lor. Este nevoie de o rețea de servicii medicale, juridice și sociale, adaptate la nevoile copiilor. Fără consiliere psihologică și psihoterapie, un copil care a suferit un abuz, are toate șansele să aibă o dezvoltare și integrare socială dizarmonică.

Te-ar putea interesa și...

Distribuie