COMUNICAT DE PRESĂ
Excelentei sale, domnului Ludovic Orban, Prim Ministru al Guvernului
Cc: domnului Raed Arafat, Secretar de Stat
Stimate domnule Prim Ministru,
Vă scriem in contextul stării de urgență generată de pandemia cu COVID-19 și a măsurilor luate pentru prevenirea raspandirii acestei infectii virale. Considerand ca o parte din masurile urgente pe care le luati in lupta cu limitarea epidemiei de COVID-19 au nevoie de masuri de asistenta sociala de suport care pot creste efectivitatea masurilor generale, dorim sa ne exprimam disponibilitatea de a crea, sub coordonarea Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de exemplu,, a unui Grup de Coordonare pentru Asistenta Sociala de Urgenta cu scopul de a va sprijini tehnic in interventia specializata din domeniul asistentei sociale care sa creasca randamentul social al masurilor si sa reuseasca o coordonare mai eficienta a actorilor non-sanitari din acest domeniu.
Este clar pentru noi ca prima linie de lupta, in acest moment, este reprezentata de domeniul sanitar care trebuie sa intervina direct in testarea si tratarea infectiei cu Corona virus. Realizam importanta nationala a interventiei intregului sistem sanitar si cat de dificila poate fi coordonarea acestui sistem.
Dar, un domeniu aproape la fel de important care ajuta aceasta prima linie este cel al prevenirii raspandirii infectiei, distantarea sociala si evitarea contactului social. Pentru a realiza o prevenire cu o eficacitate cat mai mare trebuie ca toata populatia si mai ales grupele populationale de risc sa isi asume o autoizolare controlabila si sa evite sau sa limiteze cat mai multe iesirile in spatiile publice. Odata cu aceasta autoizolare voluntara, insa, exista riscul aparitiei unor situatii sociale greu de controlat, mai ales in randurile acelor grupuri populationale la risc in fata infectiei si ne referim aici in special la populatia peste 65 de ani sau la persoanele cu patologii preexistente care pot fi agravate de infectia cu COVID-19 dar care se gasesc si in situatii economice dificile.
De asemenea masurile luate pentru limitarea infectiei care au au avut un impact economic negativ asupra persoanelor care se gaseau deja in situatii economice dificile, la limita saraciei, pot sa genereze situatii carora aceste persoane nu le pot face fata si care necesita suport din partea statului si a comunitatii. Zilierii, persoanele fara un loc de munca stabil, batranii cu pensii foarte mici si fara familie de suport, comunitatile izolate si sarace, multe din ele constituite preponderent din populatie roma, familiile monoparentale sau cu multi copii, persoanele cu dizabilitati si familiile acestora, persoanele fara adapost, persoanele cu patologii psihiatrice care se pot decompensa – toate aceste categorii sunt exemple de persoane aflate in risc si care s-ar putea sa fie nevoiti sa treaca prin crize majore, uneori insurmontabile, daca nu exista un suport comunitar adecvat.
Motorul acestor activitati de suport pentru toate aceste persoane si grupuri aflate la risc este asistenta sociala comunitara si organizarea serviciilor sociale de suport. Interventia specialistilor din asistenta sociala ofera o crestere cantitativa si calitativa a activitatilor care privesc controlul izolarii, suportul necesar pentru activitatile zilnice de aprovizionare pentru cei autoizolati si carantinati, suportul psihologic pentru persoanele la risc, evaluarea rapida a nevoilor etc.
Asistenta sociala este asigurata prin sistemul prestatorilor publici de servicii sociale cuprinsi in domeniul de competenta al Asociatiei Comunelor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatiei Directorilor de Directii Generale de Asistenta Sociala din Romania precum si prin sistemul prestatorilor privati de servicii sociale din domeniul de reprezentare al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Confederatiei Caritas Romania, Federatiei Dizabnet Romania, Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania – CNASR si Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile – FDSC.
In asteptarea unui raspuns din partea dumneavoastra, va rugam sa primiti, stimate domnule Prim Ministru, expresia intregii noastre consideratii,
,Petre Dinica , presedinte al Asociatiei Directorilor de Servicii Publice Specializate in Asistenta Sociala si Protectia Copilului
Mariana Gaju, prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania
Stefana Zibileanu, Asociatia Municipiilor din Romania – Corpul Profesional al Specialistilor in Servicii Sociale
Diana Chiriacescu, director national al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Doina Crangasu, director executiv al Confederatiei Caritas Romania
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil
Andreia Moraru, coordonator al Federatiei Dizabnet Romania
Doru Buzducea, presedinte al Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania
Ionut Sibian, director executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile pentru conformitate,
Bogdan Simion, presedinte al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil .