logo-fonpc

Email

office@fonpc.ro

Telefon

0753 012 866 / 0753 012 896

Viorica Dăncilă pierde procesul în fața Organizațiilor Neguvernamentale

Stiri

COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, 23.07.2020

Ieri, 22 iulie 2020, secția a VII-a a contenciosului administrativ și fiscal din cadrul Curții de Apel București a publicat soluția pe scurt în dosarul nr. 1191/2/2019.

http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000371001&id_inst=2

La începutul anului 2019 cinci din cele 12 organizații neguvernamentale care au fost date afara din Consiliul Economic și Social de către prim-ministrul de atunci al României, Viorica Dăncilă, la recomandarea fără temei legal a ministrului de atunci al muncii, Olguța Vasilescu, au hotărât sa atace în justiție trei decizii ale Prim-Ministrului 273, 284 si 285/2018. Prin aceste decizii, într-un fel destul de haotic, Prim-Ministrul Dăncilă a hotărât să scoată organizațiile neguvernamentale care făceau prea multă gălăgie și se opuneau diverselor acte normative propuse de Guvern sau Parlament. Prin aceste decizii, Prim Ministrul a păstrat doar trei organizații mai obediente și a numit alte 12 organizații neguvernamentale, fără niciun fel de selecție transparenta și în contra prevederilor Legii nr. 248/2013 care stipula ca durata mandatului membrilor CES este de 4 ani.

Pe 22 iulie 2020 Curtea de Apel a anulat Decizia nr. 285/2018 a Prim Ministrului Dăncila și a repus cinci reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale înapoi în CES, acolo unde fuseseră numiți tot de un Prim Ministru.

Pentru cei care nu cunosc speță, în septembrie 2015 Prim Ministrul Victor Ponta a numit, în urma unei selecții transparente făcute de Ministerul Muncii, 15 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale în Consiliul Economic și Social. In urma presiunilor făcute de acești reprezentanți și, în general, de o parte a societății civile, noul plen al Consiliului Economic și Social a fost constituit în ianuarie 2017 și pentru prima oara în istoria CES-ului, deși legea care stipula acest lucru era publicata în 2013, organizațiile neguvernamentale au avut numiți 15 reprezentanți. Anii 2017 și 2018 au însemnat multe schimbări legislative care au adus atingere domeniilor salarizării, pensiilor sau asistentei sociale. Reprezentanții societății civile din CES au fost extrem de vocali, punând întrebări incomode miniștrilor care își susțineau diverse acte normative și adeseori au orientat votul CES către avize negative ale acestor legii. Avizele CES și ședințele acestui organism esențial pentru democrație au ajuns sa fie cunoscute în mass-media. Pana atunci CES-ul era o instituție anonima. Aceste atitudini au deranjat o parte din miniștrii care au reacționat prin îndepărtarea membrilor CES incomozi.

Cinci organizații neguvernamentale din cele 12 date afara din CES au hotărât să reacționeze și au atacat în contenciosul administrativ decizia Prim Ministrului – FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE PENTRU COPIL, ASOCIAȚIA PROFESIONALA NEGUVERNAMENTALA DE ASISTENTA SOCIALA ASSOC, ASOCIAȚIA ACADEMIA DE ADVOCACY, FUNDAȚIA AGENȚIA DE DEZVOLTARE COMUNITARA „ÎMPREUNĂ” şi FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR APICOLE DIN ROMÂNIA ROMAPIS. O alta organizație – Consiliul Tineretului din România – a decis sa atace separat decizia menționată anterior.

Va fi interesant de văzut dacă Prim Ministrul de astăzi va decide să depună recurs la actuala decizie a Curții de Apel, având în vedere ca în noiembrie 2018, data la care reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au fost schimbați de doamna Dăncila, președintele PNL de atunci, domnul Ludovic Orban și-a exprimat dezacordul fata de aceasta schimbare precum și susținerea față de acțiunea noastră.

In aceeași speță va trebui sa se pronunțe și Curtea Constituțională care în cadrul dosarului a fost sesizata referitor la excepția de neconstituționalitate a unor articole din legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea CES. Probabil ca aceasta decizie o vom vedea doar peste 2 – 3 ani.
Un cuvânt deosebit de mulțumire domnului avocat Ionuț Colan care a înțeles exact ce doream, a reușit să înțeleagă exact litera și spiritul dosarului și ne-a temperat adeseori entuziasmul.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să vă adresați domnului Bogdan Simion – email: bogdan.simion@sera.ro.

postare sentinta CES

Te-ar putea interesa și...

Distribuie