Nu există ”vârsta perfectă” pentru divorţul părinţilor și pentru alienare parentală!
Ponderea divorțurilor datorate violenței fizice a crescut în pandemie, arată datele publicate de INS. În 2020 au divorțat aproape 23.000 de cupluri, practic, s-a înregistrat un divorț la 3,5 căsătorii încheiate, în creștere față de anul 2019. Din totalul divorțurilor pronunțate în 2020, peste două treimi s-au realizat cu ,,acordul părților”, iar violența fizică, infidelitatea și alcoolismul se numără printre principalele cauze.
Deși autoritățile nu dau informații exacte, presa din România scrie că cele mai multe dintre cuplurile care divorțează au copii minori, iar specialiștii atrag atenția asupra faptului că divorțul părinților lasă urme adânci în sufletul lor, afectându-i emoțional. În 2020, 14.170 copii au fost victime ale abuzului și neglijării (potrivit ANDPDCA) iar cele mai multe abuzuri au avut loc în familie.
Alienarea parentală ia amploare în România. Din mass media și social-media se poate observa că avocații declară că în aproximativ jumătate din toate dosarele cu minori, unul dintre părinți încearcă în mod activ și evident să îi alieneze pe copii de celălalt părinte.
Este bine de știut faptul că alienarea parentală ”mutilează psihic” copilul.
Practica de alienare parentală încalcă dreptul fundamental al copilului ori adolescentului de a avea o familie, relații afective cu părintele sau cu alți membrii ai familiei și constituie o formă de abuz emoțional grav asupra copilului ori adolescentului.
Dacă copilul dumneavoastră este victima alienării parentale sau dacă cunoașteți un caz de copil supus acestei forma de abuz, vă rugăm să vă adresați departamentului ”SMAR JUSTICE” care vine în sprijinul copiilor. Sesizările dumneavoastră pot ajunge la noi fie prin e-mail: office@fonpc.ro, fie printr-un formular online: https://drive.google.com/…/15Ic4VUmqA94uO5fgoq…/view…
După ce primim sesizarea dumneavoastră vom face toate demersurile astfel încât să contactăm toate autoritățile responsabile și să le implicăm în căutarea unei soluții.
Bine de știut:
În cazul în care copilul a împlinit deja 10 ani, acesta va trebui să declare în fața instanței cu cine ar prefera să locuiască sau în cazul în care minorul nu are o preferință, acesta va trebui să răspundă întrebărilor judecătorului. Și copilul sub 10 ani poate fi audiat și opinia lui poate conta în proces. Audierea trebuie făcută în interesul minorului, astfel încât instanța ar trebui să evite acele întrebări care ar putea sa îl afecteze pe copil din punct de vedere psihic sau emoțional.
Noul Cod Civil a consacrat ca regula, exercitarea în comun a autorității părintești de către ambii părinți, în urma divorțului. Totuși, exista situații excepționale în care autoritatea părintească este încredințată doar unuia dintre părinți.
Conform Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin abuz asupra copilului se înțelege orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau de autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, și se clasifică drept abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic.
În Monitorul Oficial cu numărul 144 din 25 februarie 2016 a fost publicată Dispoziția Colegiului Psihologilor din România nr.2/ 2016 pentru recunoașterea fenomenului alienării parentale/părintești și prevederile Protocolului privind recunoașterea alienării parentale. Potrivit protocolului, alienarea parentală reprezintă o formă de abuz emoțional deosebit asupra copilului. În 16 octombrie 2021 prin dispoziția nr. 31 se abrogă Dispoziția președintelui Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 2/2016 pentru recunoașterea fenomenului alienării parentale/părintești și prevederile Protocolului privind recunoașterea alienării parentale, încheiat între Institutul de Psihologie Judiciară și Asociația Română pentru Custodie Comună.
#alienareparentala #drepturilecopilului #abuzemotional #copii #parinti #divort #FONPC
”Lucrăm împreuna pentru o Europă verde, competitivă si incluziva”
Proiect: ”FORMA SCHIMBĂRII” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”
@Active Citizens Fund Romania
#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants