”Înainte de conflict, era pace iar copiii puteau să-și trăiască în liniște copilăria, acasă, la școală, pe stradă. Astăzi, însă, plătim prețul pentru războiul purtat de adulți”.
Mii de familii printre care și copii au trecut granița în Republica Moldova și în România. Alte mii de familii se pregătesc să-și părăsească casele și să fugă din calea războiului.
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil din Romania (FONPC) este îngrijorată de consecințele umanitare ale actualului conflict din Ucraina, in special pentru cei mai fragili (copii, mame singure).
FONPC solicita Guvernului României stabilirea unui plan de acțiune care să fie public, astfel încât ONG-urile să se poată alătura autorităților publice în demersurile de sprijinire a refugiaților.
Este nevoie de disponibilizarea resurselor financiare și materiale aferente pentru oferirea unei asistențe umanitare consistente, rapide și eficiente.
Membri FONPC s-au reunit astăzi într-un grup de lucru și au stabilit modalitățile prin care organizațiile non guvernamentale se pot implica în derularea acțiunilor de asistență umanitară.
FONPC încurajează Guvernul României să promoveze o politică deschisă, empatică și sustenabilă în chestiunea primirii refugiaților ucraineni, originari din zonele de conflict.
Solidaritatea manifestata de către România în situații de criză reprezintă o confirmare în concret a adeziunii noastre la valorile umaniste ale civilizației occidentale.
FONPC atrage în particular atenția asupra nevoii de protecție absoluta a minorilor refugiați, aflați singuri sau cu familia în aceasta situație. Nevoile acestor copii nu se referă doar la asigurarea adăpostului, a hranei ci și la tratarea traumelor provocate de război, de deplasare forțată, uneori de pierderea familiei.
Pentru toate acestea, FONPC și organizațiile membre își oferă expertiza și solicită Guvernul României deschiderea de consultări urgente cu organizațiile non guvernamentale din domeniul protecției drepturilor copilului din Romania, pentru identificarea celor mai bune măsuri de natura preventivă, pro activă, comunicate transparent.
FONPC crede în mecanismele de coordonare dintre autoritățile publice locale, centrale, organizații neguvernamentale, organizații internaționale precum UNICEF Romania , European Council Consiliul Europei și instituțiile europene: Reprezentanta Comisiei Europene In Romania, Comisia Europeană în România, Comisia Europeana, Consiliul European.
Așadar facem apel la solidaritate și la acțiuni coerente și coordonate.
”Lucram impreuna pentru o Europa verde, competitiva si incluziva”
Proiect: ”FORMA SCHIMBĂRII” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”
@Active Citizens Fund Romania
#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrant