Fotografii care condamnă
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a organizat în data de 14 iulie 2021 un eveniment de lansare a proiectului “Forma schimbării” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare, la care au participat peste 180 de persoane.
Evenimentul s-a bucurat de prezența Sorinei Săcărin, fetița care în ciuda atâtor piedici a ajuns la familia sa adoptivă. Sorina a vorbit despre faptul că niciun copil nu ar trebui să fie discriminat pentru că are o anumită culoare a pielii, că orice copil ar trebui să aibă dreptul să fie fericit și frumos. ”Când o familie vrea să adopte un copil, adulții ar trebui să le spună copiilor, este grozav vei avea o viață mai bună, îți vei face prieteni noi. Copiii au dreptul să aibă o familie reală, naturală sau adoptivă și să nu fie prinși în plasament toată viața lor!”
La o simplă citire poate nu observăm ce lucruri grave spune Sorina despre copiii care deși au dreptul la o familie își petrec întreaga copilărie în sistemul de protecție. Am întrebat-o pe Sorina ce a vrut să spună de fapt prin să fie un copil ”frumos” pentru că noi știm că toți copiii sunt frumoși. Sorina și mama ei mi-au explicat de ce a simțit nevoia să puncteze acest lucru. Un copil care este etichetat ”greu adoptabil” este practic condamnat la a nu mai avea nicio șansă la familie și prin urmare o parte din persoanele din jurul său să comportă ca atare. Nu doar Sorina spune, ci și adulții care vor să adopte un copil că fotografiile copiilor puse în dosarul pentru adopție sunt parcă intenționat făcute ca familiile să fie descurajate să adopte acești copii. ”Știți, eu văd fotografiile nepoților mei, toate sunt foarte frumoase, sunt frumos îmbucați, zâmbesc, însă fotografiile pe care le-am primit cu copiii pe care am putea să-i adoptăm sunt pur și simplu urâte. Acești copii sunt triști, sunt prost îmbrăcați, parcă sunt intenționat făcute ca să te descurajeze” spune una dintre mămicile care a adoptat două fetițe.
Sorina spunea că va milita pentru drepturile copilului la o familie și mai ales că va vorbi despre faptul că asistenții maternali trebuie să-i ajute pe copii să meargă către familiile lor și nu să-i pună să plângă când vin familiile, să nu le spună că acești oameni le vor răul, să nu-i pună să spună că nu vor să meargă într-o familie.
Mulți vor spune că trebuie să-i înțelegem pe asistenții maternali, pentru că se atașează de copii și le este greu să se despartă de ei. Sigur că înțelegem acest lucru, e greu să te desparți, însă atunci când accepți să fii asistent maternal ești format, semnezi un contract și știi că rolul tău este unul temporar.
De fapt aici e marea problemă, asistenții maternali nu sunt destul de pregătiți pentru această meserie. Personalul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului este insuficient și mult prea încărcat cu cazuri și dosare, astfel încât practic soarta unor copii depinde de buna credință a acestor oameni. Și din fericire sunt mulți ațineți maternali cărora ar trebui să le mulțumim. Prin proiectul de față vom cere autorităților să țină cont de ceea ce spune mai sus Sorina și vom întreba părinții care vor să adopte dacă sunt sau nu sprijiniți de autorități și de asistenții maternali.
Poate că tot efortul familiei Săcărin a adus o schimbare a practicilor, însă rămâne întrebarea cine va răspunde și când pentru tot răul făcut Sorinei? Ce se va întâmpla cu asistenții maternali care au încălcat legea, cu cei care au reținut ilegal pașaportul fetiței. Oare este România capabilă să ducă la bun sfârșit un proces? Oare vor fi jurnaliștii atât de vigilenți încât să mai întrebe din când în când dacă existe verdicte în acest caz?
”Lucrăm împreună pentru o Europa verde, competitivă și incluzivă”
Proiectul “Forma schimbării” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”
@Active Citizens Fund Romania
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants