În perioada 18-19 noiembrie 2022 a avut loc la Palatul Parlamentului, în incinta Senatului României, Forumul tinerilor – RECONSTRUCȚIA/TRANSFORMAREA. Tinerii iau măsuri pentru un viitor durabil.
150 de copii și tineri și-au luat viitorul generației lor în propriile mâini și au creat portretul colectiv al unei echipe de supereroi la început de drum – Consiliul tinerilor FONPC. Prima lor misiune a fost contribuția la Raportul alternativ cu privire la respectarea drepturilor Copilului din România.
Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Marius Constantinescu și s-a bucurat de prezența doamnei Gabriela Ciobanu, din partea Cancelariei Primului-Ministru, a doamnei Mihaela Alexandru din partea Ministerul Educației, a doamnei Elena Tudor, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – ANDPCA, a doamnei Oana Țoiu, Președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, Camera Deputaților, a doamnei Carmen Lică – Director executiv – Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, a doamnei Anca Velicu, Mediawise, a domnului Andrei Popescu – Coordonator Corpul European de Solidaritate – Erasmus+ Programul Uniunii Europene în domeniile educației.
Bogdan Simion, Președintele FONPC și coordonator, alături de Fundația Sera România și FONPC, al celei mai ample acțiuni umanitare dedicate conflictului din Ucraina, a marcat în discursul său faptul că 2022 este și un an aniversar pentru FONPC. Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Drepturile Copilului împlinește anul acesta 25 de ani de luptă pentru și alături de copiii și tinerii din România.
De mai bine de 12 ani Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează Festivalul Drepturilor Copilului. În cadrul acestui Festival, FONPC organizează Forumul Tinerilor cu scopul de a aduce la un loc reprezentanți ai tinerei generații din întreaga țară, pentru a dezbate probleme de actualitate, legate de respectarea drepturilor copilului în România. Tematică centrală din acest an a fost “Cum protejăm tinerii apărători ai drepturilor copilului?”
“Tema de anul acesta este una despre care sperăm să se vorbească mai des în spațiul public, și anume protecția tinerilor care luptă pentru drepturile lor. Ei sunt de foarte multe ori desconsiderați și sancționați pentru activismul lor, însă tot ei reprezintă catalizatori ai schimbării. Este important ca adulții să intervină și să creeze un mediu sigur în care ei să se simtă susținuți.” a declarat Daniela Maria Boșca, director executiv FONPC.
În cadrul forumului s-a creat o rețea activă de tineri de acțiune, care s-au antrenat în workshopuri și dezbateri deschise să contribuie la transformarea societății, dar și să identifice și să folosească în avantajul lor acțiunile UE și ale României, menite să le permită copiilor să fie cetățeni activi și membri ai societăților democratice.
„Când adulții nu își fac datoria de a ne respecta drepturile, trebuie să ne unim și să ne asumăm misiunea de a face un viitor mai bun. Misiune care nu ar trebui să stea doar pe umerii copiilor.” (Ariana Dudună – Asociația Elevilor Constanța).
Cinci tineri au avut oportunitatea de lua interviuri în plen unor reprezentanți ai autoritățiilor publice locale, membri ai Guvernului și alte personalități publice aflate în poziții ce pot aduce schimbarea.
Cum sprijină Guvernul diferitele sectoare cu impact în viața copiilor și a tinerilor, inclusiv integrarea copiilor și a tinerilor victime ale războiului din Ucraina? Cum putem face lumea un loc mai sigur în spațiul virtual? Cum poate Parlamentul să sprijine în găsirea celor mai bune modalități de a asculta copiii și de a-i implica în deciziile care îi afectează? Cum îi protejăm pe copiii și tinerii care militează pentru respectarea drepturilor copilului, astfel încât să nu le fie teamă? Cum protejăm copiii de război?
Forumul tinerilor face parte din proiectul “FORMA SCHIMBĂRII – Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare. Tinerii și copiii au fost puternic afectați de pandemie, mulți confruntându-se cu provocările școlii on-line sau chiar lipsa posibilității de a avea acces la servicii de educație, criza de sănătate mintală în creștere în urma pandemiei și nu în ultimul rând criza provocată de războiul din Ucraina.
La finalul anului trecut, Comisia Europeană anunța oficial implementarea proiectului Anul European al Tineretului pentru 2022. Considerând că tinerii sunt categoria care a sacrificat cel mai mult în cei doi ani de pandemie, Uniunea Europeană(UE) și-a luat angajamentul ca anul acesta să găsească noi metode prin care să vină în sprijinul lor.
La bază, proiectul pentru 2022 are patru obiective: să evidențieze modul în care tranziția verde și digitală le poate oferi noi oportunități, să-i sprijine pe cei defavorizați și vulnerabili, să le facă cunoscute oportunitățile pe care UE le pune la dispoziție și să-i implice activ în demersurile Uniunii prin participarea la Conferința privind viitorul Europei.
Proiectul “FORMA SCHIMBĂRII – Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare” este derulat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea capacitații FONPC si a organizațiilor membre de a implica activ si de a încuraja participarea tinerilor la elaborarea si monitorizarea politicilor publice care privesc copiii, la dialogul cu autoritățile publice si influențarea deciziilor ce vizează drepturile copilului, ale persoanelor vulnerabile sau cu risc de marginalizare/excluziune, cu scopul de a responsabiliza autoritățile, instituțiile si factorii de decizie si de a contribui la o cultura democratica la nivel local/național.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Apart from the free survey software, we also have access to QuestionPro’s free survey templates.
We’ve found many of them useful and powerful to collect insights from various stakeholders of our organization.
We’ve run multiple surveys covering events, donor feedback, volunteer surveys – all for free.
Thank you QuestionPro!
Creat cu ❤️ de Feather
FONPC – 2021 © Toate drepturile rezervate