logo-fonpc

Email

office@fonpc.ro

Telefon

0753 012 866 / 0753 012 896

Sănătate Mintală – o prioritate pentru tinerii din România 

Stiri

Sănătatea mintală este foarte importantă pentru dezvoltarea tuturor copiilor. Aceștia sunt cei mai fericiți în medii în care vocea lor este ascultată și își pot împărtăși sentimentele cu adulții. Aceștia au nevoie de timp liber pentru odihnă și de un spațiu sigur.

Bullying-ul în școli are loc atunci când există diferențe între copii, diferențe care creează o relație inegală de putere. Copiii care au probleme de sănătate sau dizabilități, care provin din medii sărace, care arată sau se îmbracă diferit față de ceilalți sunt mai vulnerabili la a fi ținta agresiunilor. O altă cauză a violenței între copii în școli este discriminarea, manifestată și prin stereotipuri. Violența tinde să se intensifice dacă există o dinamică de grup care o susține. Mediul înconjurător are o influență uriașă asupra copiilor. Dacă nu există o discuție reală și sinceră cu elevii despre violență în școli, atunci fenomenul nu va dispărea.

Copiii de la FONPC au ridicat problema modului în care violența școlară afectează sănătatea mintală a colegilor lor. În Lista de Priorități pentru Raportul Alternativ pe care am  înaintat-o Comitetului ONU pentru drepturile copilului, tinerii au evidențiat necesitatea de a avea mai mulți consilieri școlari instruiți în domeniul intervenției în caz de traumă, mai multe inițiative de terapie gratuită, inclusiv terapie fără consimțământul părinților, deoarece stigmatizarea serviciilor de sprijin pentru sănătatea mintală este încă ridicată în rândul populației, și o mai bună diseminare a informațiilor, astfel încât toți copiii să poată afla cu ușurință despre ceea ce face guvernul pentru a promova un spațiu sigur în școli. Am cuprins și detalii despre asistența pe care părinții o primesc în asigurarea propriei sănătăți mintale. Statului român i s-a solicitat în mod oficial de către Organizația Națiunilor Unite să furnizeze informații despre serviciile de sănătate mintală disponibile pentru copii în școli și în alte instituții.

“Cred că sănătatea mintală este mai importantă decât banii. În fața unei presiuni sociale imense, cum ar fi aceea de a fi un părinte bun, ajungem să creăm părinți stresați care își proiectează grijile asupra copiilor lor.” – Alexandra, 18 ani

Mulțumită partenerilor noștri și copiilor care ne-au ajutat să redactăm lista de priorități, am făcut din sănătatea mintală un subiect important pe agenda publică. Continuăm să prevenim violența și să regândim participarea tinerilor la deciziile care îi privesc.

Informațiile au fost extrase din Raportul Tinerilor pentru Universal Periodic Review (UPR) și Lista de priorități a Raportului Alternativ al Copiilor. La scrierea acestora au participat Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Federația Tinerilor din Constanța (FTC), Asociația Elevilor Vâlceni (AVE), Uniunea Studenților din România (USR), Girl Up România, Consiliul copiilor și tinerilor FONPC, World Vision România, SOS Satele Copiilor România, Bună Ziua Copii România, SCOP Timișoara și Consiliul Tinerilor Instituționalizați

“Lucrăm împreuna pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

Proiect: ”FORMA SCHIMBĂRII” Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”

@Active Citizens Fund Romania

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

Te-ar putea interesa și...

Distribuie