Abuzul sexual asupra minorilor continuă să fie un subiect tabu în cazul României, fenomen evidențiat de creșterea cu 70% a faptelor de natură sexuală consemnate ca fiind consimțite, chiar dacă minorul nu a împlinit vârsta de 16 ani. În 2019, doar un caz din patru era judecat ca violență asupra minorului. În restul, instanțele au considerat că minor a acceptat actul sexual. În lipsa unui sistem de justiție robust, blamarea victimei, nesiguranța de a raporta, stigmatizarea și informațiile incomplete sunt simptome endogene care îi împiedică pe copii să vorbească sau să identifice abuzul sexual – mai bine de unul din trei adolescenți care au participat la un studiu World Vision a declarat că nu se simte în siguranță să discute cu un adult dacă a trecut printr-o astfel de experiență. Acesta este doar unul dintre exemplele de abuz asupra copiilor care se întâmplă în fiecare zi.
Când copiii sunt victime ale violenței, jurnaliștii au responsabilitatea de a documenta adevărul cu compasiune și sensibilitate față de sursele minore. Copiii nu sunt mini-adulți și au nevoie de grijă extensivă când ajung în vizorul mass-media. Puțini jurnaliști au experiență în intervievarea copiilor, în special când aceștia se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor lor sau cu tragedii. Niciun profesionist mass-media nu își dorește să își re-traumatizeze sursele documentându-le insensibil suferințele, tocmai de aceea avem nevoie de reguli clare și universale când vorbim despre expunerea copiilor.
Cu acestea în minte, am creat „Carta Albă a Jurnalistului,” un document prin care copiii vorbesc în mod direct cu jurnaliștii despre nevoile pe care le au pentru a se simți cu adevărat în siguranță. Trăim într-o lume profund digitalizată, unde pericolele la care copiii sunt expuși evoluează pe zi ce trece. Este responsabilitatea adulților să creeze un mediu confortabil pentru copii, contribuind simultan la independența lor prin promovarea participării informate la deciziile ce îi privesc. Carta poate fi semnată în format electronic de jurnaliști și specialiști în comunicare dedicați protejării drepturilor copiilor.
Alătură-te comunității de oameni care creează un spațiu sigur pentru copii și tineri! Semnează și distribuie Carta Albă a Jurnalisului!
Înființat în 1997, FONPC există cu și pentru membrii săi, care cuprind peste 60 de ONG-uri, și acționează în beneficiul copiilor și al comunității, fiind ghidat de principiile și prevederile statutare și promovând următoarele valori: identitatea/autonomia membrilor săi, eficiența în comunicare și acțiune, democrația decizională, solidaritatea, deschiderea, încrederea, respectul reciproc, echitatea, coerența/continuitatea, parteneriatul, transparența, participarea și implicarea. În efortul de a-și atinge obiectivele propuse, FONPC lucrează în parteneriat strâns cu donatori, finanțatori, autorități locale și naționale, organizații neguvernamentale, organizații internaționale, instituții europene, societatea civilă, comunitatea, precum și cu alți participanți implicați în promovarea respectării drepturilor copilului.
Carta Albă a Jurnalistului a fost realizată de echipa FONPC alături de copii, în cadrul proiectului “FORMA SCHIMBĂRII – Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”. Cele zece cerințe au avut la bază experiențele împărtășite de tineri cu identități diverse în grupurile de lucru, consultările și evenimentele organizate de Federație în ultimul an. Dincolo de acestea, Carta a fost revizuită de Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC și reprezintă un efort colectiv de a îmbunătăți protecția copiilor în peisajul media actual.
Proiectul “FORMA SCHIMBĂRII – Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare” este derulat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este îmbunătățirea capacității FONPC și a organizațiilor membre de a implica active și de a încuraja participarea tinerilor la elaborarea și monitorizarea politicilor publice care privesc copiii, la dialogul cu autoritățile publice și influențarea deciziilor ce vizează drepturile copilului, ale persoanelor vulnerabile sau cu risc de marginalizare/excluziune, cu scopul de a responsabiliza autoritățile, instituțiile și factorii de decizie și de a contribui la o cultura democratică la nivel local/național.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Apart from the free survey software, we also have access to QuestionPro’s free survey templates.
We’ve found many of them useful and powerful to collect insights from various stakeholders of our organization.
We’ve run multiple surveys covering events, donor feedback, volunteer surveys – all for free.
Thank you QuestionPro!
Creat cu ❤️ de Feather
FONPC – 2021 © Toate drepturile rezervate